Plastteori for dummies

Denne lille og meget forsimplede gennemgang af plastteori fortæller kort om, hvordan og hvorfor AnyShape reagerer som det gør, når det bliver opvarmet.

Først og fremmest findes der mange forskellige typer af plast. AnyShape hører under den gruppe som kaldes termoplast. Det der karakteriserer termoplast er, at det er hårdt når det er koldt og mere eller mindre blødt / flydende når det er varmt. Derudover har termoplast den fantastiske egenskab, at det kan genopvarmes og formes igen og igen.

Inden vi går i gang, skal du lige vide hvad et molekyle er, og hvad en molekylekæde er. Et molekyle er en sammensætning af to eller flere atomer, og en molekylekæde er ’bare’ mange molekyler som sider sammen som perler på en snor. Billedet nedenfor viser en tilfældig molekylekæde.


Random Molecule Chain

Plast består af mange molekylekæder som er filtret sammen i en stor klump. Det kan sammenlignes med en gryde med kogt spaghetti, hvor hvert enkelt stykke spaghetti er en molekylekæde.

Temperatur påvirkning

AnyShape har forskellige egenskaber ved forskellige temperaturer, egenskaberne er bestemt af den molekylekædestruktur som AnyShape består af.

  • Glastemperaturen (ca. – 60° C for AnyShape):
    Dette er den laveste af temperaturene. Ved denne temperatur er AnyShape hård og porøs. Det svare til at din gryde med spaghetti har været kogt, og så efterfølgende er tørret ud igen, og er blevet lige så hårdt som før det blev kogt.
  • Smeltetemperaturen (ca. 60° C for AnyShape):
    Ved denne temperatur bliver AnyShape flydende, og det er i dette stadie, at du kan forme AnyShape. I dette stadie glider molekylerne let mellem hinanden, og stadiet kan sammenlignes med at din spaghetti lige er blevet kogt og stadig er fugtig.
  • Nedbrydningstemperaturen (ca. 200° C for AnyShape):
    Det sidste stadie er hvor AnyShapen nedbrydes og molekylekæderne går i stykker. Det vil sige, at de enkelte molekyler bliver revet løs fra kæden og kan flyve væk som dampe. Dette stadie er ikke godt, da dampene kan være giftige, og AnyShapen går i stykker. Dette kan sammenlignes med at du fordamper alt vandet, og der går ild i gryden med din spaghetti.
Mellem glas- og smeltetemperaturen vil AnyShapen være fleksibel, og du kan bøje og strække AnyShapen, men AnyShapen vil typisk falde tilbage til den form, som det havde før du begyndte at bøje det. Dette kan sammenlignes med spaghetti som lige har været kogt, men som ikke længere er fugtigt, og derfor er klistret helt sammen.